Katarinahissen i Japan, 1898

yomiuri-slussen

I dag berättar DN att Katarinahissen ska räddas. Den nuvarande hissen är från 30-talet, men det fanns en hiss där redan i slutet av 1800-talet. 1898 var japanska Yomiuri shimbun (i dag världens upplagemässigt största dagstidning) i Stockholm och gjorde, vad jag gissar är det första resereportaget från Skandinavien i japansk dagspress. Jag hittade det i deras arkiv för många år sedan, och snubblade för några veckor sedan, av en ren händelse, över kopian jag gjorde då.

I samma reportage (som ingår i en längre serie resereportage från en resa genom Ryssland och Nordeuropa) besöker reportern också Skansen. När jag har tid ska jag skanna in och lägga upp resten av bilderna också. Då ska jag skanna in nästa reportage jag hittat från Sverige också. Det kommer först 1912, i samband med sommar-OS i Stockholm, och har den poetiska rubriken ”Sommar i det nordiska snöriket”, typ (北歐雪國の夏).

Stavningen av ”Sverige” är märklig, det tredje tecknet verkar lite malplacerat. Ska det kanske stå そうゑいでん?

Kommentera