Rasistiska kommentarer blir allt mer extrema

Samtidigt som Jimmie Åkesson under hösten har predikat nolltolerans mot rasism i sitt parti, verkar SD-anhängarna på nätet ha rört sig i motsatt riktning. I de SD-dominerade kommentarsfälten på Avpixlat har andelen inlägg med extremt rå jargong ökat kraftigt sedan i somras.

Vi har analyserat omkring 30 000 artikelkommentarer från Avpixlat, där de allra flesta som uttrycker någon politisk åsikt är SD-sympatisörer. Här har vi granskat hur deras språkbruk förändrats under Jimmie Åkessons nolltoleranspolicy mot rasism i partiet, och höstens järnrörsskandal. Vi laddade ner artikelkommentarer från fyra tidpunkter: Mitten av december i år, mitten av juni i år, december förra året, och juni förra året  – då från Avpixlats föregångare, Politiskt inkorrekt1.

I inläggen letade vi efter ord som ofta förekom i de mest extrema kommentarerna. Vi sammanställde en lista på sådana ”signalord”, huvudsakligen rasistiska epitet och tillmälen: ”Babian”, ”packet”, ”apor”; En del våldsrelaterade ord: ”nackskott”, ”utrota”, och många fler.2 När de orden förekommer är det, så vitt vi kan se, oftast i samband med den grövsta rasistiska jargongen. En ökning av sådana ord borde alltså också indikera att det blivit fler riktigt extrema inlägg.

Många av orden används för att avhumanisera grupper av människor:
”De inavlade pedofildyrkarna kan bara utarma utrota vårt svenska kulturarv och våra seder traditioner. Detta då vissa primater inte går att lära eller anpassa”, ”[…] äckliga apor. Dom är inte bara fula, dom efterblivna oxå”, ”Tycker verkligen synd om dagens svenska skolungdomar som inte har det lätt med dessa obildbara apor som de tvingas dela klassrum med”, och så vidare.

Andra används i angrepp på enskilda personer: ”Såg hennes nuna en riktig botox-batikhäxa”, ”mannen kommer att bli ihågkommen som den största landsförrädaren någonsin,om jag mot alla odds överlever kommande inbördeskrig kommer jag gladeligen stå och pissa på hans grav”, och så vidare.

Slutligen kollade vi hur ofta orden förekom i kommentarsfälten vid fyra tidpunkterna och fick därmed ett slags mått på hur grov jargongen varit:

Ökningen av ”signalord”, ord som oftast används i de råaste inläggen, är tydlig. Urvalet av ord att söka efter kan förstås se ut på olika sätt, och det påverkar hur grafen ser ut. Men även när vi slumpmässigt väljer bort hälften av orden, så kvarstår trenden, och det får oss att tro att tesen håller: Jargongen bland dem som kommenterar på Avpixlat har blivit hårdare.

Research tillsammans med Jasenko Dervisic

Tipsa gärna om fler sökningar vi borde göra i det här materialet!

1 Själva sajten Politiskt inkorrekt finns inte längre kvar, men kommentarerna går fortfarande att komma åt, via den externa kommentarstjänsten de använde.
2 Vi publicerar inte hela listan här, men kontakta oss gärna om du vill diskutera metoden vi använt, eller försöka upprepa analysen.

Kommentera